Modelul construirii unei afaceri de succes este rareori unul simplu. La început, poate părea destul de simplu totul: găsești un produs minunat, îl scoți pe piață și privești cum cumpărătorii îl nu se mai opresc din achiziționat. Apoi angajezi oameni ca să se ocupe de diverse sarcini și tu treci pe poziția de CEO, eventual delegând chiar și această îndatorire și trăind pe o plajă în Bora Bora și savurând un martini.
Bineînțeles că oricine are mai mult de trei luni de când muncește la construirea unei afaceri știe că asta nu este povestea comună celor aflați la început de drum. Adevărul este că e destul de dificil să pui pe picioare o afacere și asta aduce o mulțime de lucruri neașteptate: oameni care demisionează, produse care eșuează, burn-out-ul antreprenorului.
1. Prima idee e rareori cea mai bună idee pe care o puteai avea. Atunci când lansezi un produs e ca și cum ai avea un bebeluș. E un moment delicat, fragil și ultimul lucru pe care vrei să-l auzi este că e urât – sau și mai rău, să nu auzi nimic despre el. Din păcate, cam asta se întâmplă atunci când un antreprenor alege să lanseze un produs pe care-l iubește. Din moment ce piața nu vrea să-ți spună lucruri teribile despre produsul tău, mai bine nu spune nimic – clienții nu interacționează cu produsul tău.
Și asta nu e neapărat nelalocul lui. E un lucru destul de des întâlnit ca prima idee de business să nu fie o idee de succes, însă poate fi transformată într-o idee profitabilă dacă faci tot ce-ți stă în putință pentru a face piața să înțeleagă de ce e nevoie de produsul tău. Nu e despre a avea dreptate de prima dată, ci despre a avea dreptate în final.
”Singurul mod de a câștiga este acela de a învăța mai repede decât oricine altcineva”, spunea Eric Ries, potrivit entrepreneur.com.
Nu te căsători cu ideea ta! Concentrează-te asupra a ceea ce contează. Testează totul înainte și în timpul procesului de clădire a businessului tău.
2. Să angajezi persoana greșită te poate costa mai mult decât să aștepți persoana potrivită. Când un antreprenor amator face primele lui angajări, de obicei se ghidează după cât de mult îl place sau cât de puțin îl costă în loc să urmărească cât de bun este viitorul angajat în domeniul de activitate.
Această strategie nu pare a fi una chiar proastă la prima vedere, însă e nevoie să faci asta de câteva ori pentru a realiza că a angaja oameni pentru că te costă puțin sau pentru că-ți place foarte mult felul lor de a fi e o idee teribilă. Mai bine alegi să angajezi o persoană pe un salariu mai mare, dar ale cărei performanțe ridicate, pe termen îndelungat, te vor face chiar să câștigi bani.
”Dacă ai senzația că e scump să angajezi un profesionist, așteaptă până ce vei angaja un amator”, spune Red Adair.
Ia-ți timpul necesar de care ai nevoie atunci când faci angajări. Poate că ai mai auzit asta înainte: ”angajezi rapid, concediezi rapid”. Se aplică în acest context. Angajează o persoană numai dacă ai nevoie neapărată, la început. Dacă sunt lucruri pe care le poți face și tu, atunci fă-le. De asemenea, cel mai bine este să angajezi persoane și să delegi sarcinile de care nu te mai poți ocupa, pentru a te putea focusa pe activitățile care generează bani. Asta se întâmplă când ai încredere în instinctul tău.
3. Sănătatea ta mintală are impact direct asupra succesului afacerii tale. Antreprenoriatul are și o parte întunecată, una în care nu ești deloc ferit de bolile mintale. Statistic, s-a arătat că de două ori mai mulți antreprenori se luptă cu depresia și de cinci ori mai mulți suferă de ADHD în comparație omologii lor mai puțin ambițioși.
Sigur, un argument ar putea fi stilul de viață antreprenorial. Se pare însă că simptomele provocate de construirea unei afaceri de succes sunt asociate unor boli precum depresia, ADHD sau chiar tulburării bipolare.
Astfel, cu cât antreprenorul este mai afectat de boală, cu atât afacerea lui va suferi mai mult.
”Nu ne-a trebuit foarte mult timp pentru a constata fapul că starea de sănătate influențează în mod direct succesul unei afaceri. Am consiliat o mulțime de oameni referitor la starea lor de sănătate și dacă am învățat un lucru în urma acestor experiențe este faptul că starea de sănătate a unei persoane influențează în mod direct performanța lui zilnică, atât acasă cât și la birou”, susține Austin Paulsen, fondatorul AP Performance și realizatorul unui studiu despre sănătatea mintală a antreprenorilor.
Sănătatea ta mintală și fizică este totul și nu merită să plătești pentru succes acest preț. Nu pica în cursă. Fii un antreprenor focusat pe longevitate și sustenabilitate, adică care-și focusează energia și pe sănătatea fizică și mentală. Mănâncă sănătos, fă sport și relaxează-te ori de câte ori ai ocazia.
4. Drumul spre succes poate fi unul extrem de lung. Atunci când lasezi o afacere, ai visuri mărețe. Nu visezi doar noaptea. Se întâmplă să te surprinzi chiar și pe parcursul zile visând cu ochii deschiși la cum ar fi viața ta dacă ai reuși să faci milioane de dolari sau să ajungi să conduci o echipă de angajați genii.
Și sigur, pentru unele afaceri, visurile devin realitate. Însă nu te bloca în aceste visuri. Construirea unei companii de la început poate dura foarte mult timp și necesită multă muncă. Uneori, lucrurile merg perfect și succesul poate veni repede, însă trebuie să te concentrezi pe probleme de termen îndelungat.
Uneori, realitatea este de departe mai plictisitoare, dar totodată mai plăcută. Afacerea ta poate avea o creștere înceată, însă graduală. Așa ar trebui să fie. Dacă e ceva ce trebuie să înveți ca antreprenor, este faptul că trebuie să te bucuri de această călătorie. Dacă îți place, atunci vei ajunge și să ai succes.
Ai răbdare în călătoria ta. Nu compara afacerea ta cu a altora. Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le poți controla. Antreprenoriatul este o experiență minunată, însă extrem de volatilă. Bucură-te de călătorie.
Pe drumul spre succes vei avea parte de o mulțime de întorsături de situație neașteptate. Poți ajunge subiectul unor procese intentate de parteneri sau clienți, poți câștiga și pierde bani în aceeași zi, poți să îți crești vânzările sau să ajungi la faliment.
Din fericire, poți învăța de la oameni care au trecut deja prin asta. Antreprenorii de succes îți poti ghida pașii pentru a te ajuta să-ți găsești drumul. Găsește-ți mentori, citește cărți, fă networking cu ceilalți asemeni ție. Însă să nu scapi din vedere cele 4 subiecte dezbătute mai sus.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide