Învățarea uneia sau mai multor limbi străine îți crește șansele pe piața muncii și te ajută să te integrezi mai bine. Bineînțeles, faptul că știi una sau mai multe limbi străine nu îți asigură succesul, dar este un atuu care poate face diferența. Astfel, mulți părinți încep să-și învețe copiii o a doua limbă străină încă de bebeluși.
De-a lungul timpului, oamenii de știință și părinții au început să introducă bebelușilor învățarea unei a doua limbi. Experiența bilingvă s-a dovedit a îmbunătăți abilitățile cognitive ale acestora, în special capacitatea de rezolvare a problemelor. Bilingvismul nu este o opțiune doar pentru copiii crescuți în medii în care se vorbesc mai multe limbi. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la I-LABS (Institute of Learning & Brain Sciences, Washington), publicat în Mind, Brain, and Education, are ca subiect copiii care învață a doua limbă în afara casei.
Experimentul a avut ca subiecți copiii de la o școală intensiv engleză, din Madrid, Spanie. La experiment au participat 280 de copiii cu vârste cuprinse între 2,8 – 7 ani. Experimentul a avut o durată de 18 săptămâni, timp în care copiii au fost expuși zilnic la o oră de engleză. La începutul experimentului, copiilor din ambele grupuri le-au fost testate cunoștințele de engleză și spaniolă.
Ferjan Ramirez, unul dintre cercetători, spune că experimentul a arătat că până și copiii din familiile monolingvistice pot dezvolta abilități bilingve, încă de la vârste fragede. Copiii vorbitori nativ de spaniolă și-au îmbunătățit cunoștințele în timp ce învățau limba engleză, iar introducerea acesteia ca a doua limbă nu i-a influențat în mod negativ.
”Studiile au arătat că creierul bebelușilor este cea mai bună mașină de invățat creată vreodată, de aceea copilăria este perioada de învățare cea mai sensibilă. Niciodată nu vor acumula cunoștințe mai rapid decât în perioada 0-3 ani”, a declarat Patricia Kuhl, director al I-LABS.
”În cazuri extreme de bilingvism, vorbitorii devin atât de proeficienți încât nu vor fi deosebiți de vorbitorii nativi din jurul lui. În cazul în care această învățare perfectă a limbii străine nu duce la pierdea cunoștințelor limbii native, rezultă bilingvismul, stăpânirea vorbirii native a două limbi străine”, potrivit termcoord.eu. Când acest proces are loc înainte de vârsta de 3 ani, este numit achiziția dublă a primei limbi sau bilingvism simultan.
– ușurință în învățarea unor limbi adiționale
– creșterea empatiei și deschiderii față de alte culturi
– creșterea capacității de concentrare și a controlului cognitiv
– creșterea capacității de adaptare în situații neașteptate
– scade riscul de Alzheimer
sursă foto: Pinterest
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide