Fără îndoială, continentul european este leagăn pentru o serie de limbi cu cel mai mare număr de vorbitori.
Limba italiană, o limbă romanică ce aparține marii familii indo-europene este vorbită de 62 de milioane de oameni, majoritatea locuind în Italia și este limbă oficială în alte țări precum San Marino și Elveția.
În funcție de zonă sau regiune, în Italia se vorbesc mai multe dialecte iar cuvinte din arta culinară precum pasta, pizza, sau spaghete au pătruns în lexicul altor țări.
Limba franceză este de asemenea o limbă romanică din familia indo-europeană și în prezent este vorbită de 220 de milioane de persoane. Din acest număr impresionant 110 milioane au limba franceză ca limbă maternă, ocupând un rol extrem de important în comunicarea la nivel global. Diversitatea lexicului francez se datorează influențelor din alte limbi dar și franceza a împrumutat altor limbi din lexicul său.
Limba lui Molière este vorbită în țări precum Andora, Belgia, Luxemburg, Canada, Maroc, Monaco, etc.
Limba engleză este limba vorbită de peste un miliard de oameni din întreaga lume. Cunoașterea limbii engleze a devenit o cerință la orice angajare și domină relațiile comerciale, comunicațiile, știința, aviația, diplomația, etc.
Engleză este o limbă germanică din extinsa familie indo-europeană și este folosită în țări precum Irlanda, Scoția, Țara Galilor sau Malta și este cea mai studiată limbă străină din Uniunea Europeană. În Marea Britanie, engleza are diferite dialecte, care se diferențiază ortografic sau fonetic, în funcție de punctul geografic de referință.
Pe lista celor mai vorbite limbi din Europa, nu putea să lipsească limba turcă. În România numărul vorbitorilor de turcă este estimat la 30.000 iar la nivel global numărul total al persoanelor vorbitoare de turcă se ridică la aproximativ 95 de milioane. Inițial se scria cu caractere arabe, dar a evoluat până când în secolul XX, o reformă a introdus alfabetul latin. La categoria caracteristici putem menționa faptul că în limba turcă nu există gen iar verbul va apărea întotdeauna la sfârșit.
Una dintre limbile cele mai vorbite din Europa este limba germană, care în România este vorbită de 60.000 de persoane. Este limba maternă în țări precum Austria, Elveția, Luxemburg și Liechtenstein
Este limba vorbită de 185 de milioane de persoane și în funcție de zonă, limba germană poate prezenta diferențe ce reflectă diferitele dialecte. Sunetele și lungimea vocalelor joacă un rol semnificativ în ceea ce privește sensul cuvintele. De exemplu ofen pronunțat cu o lung înseamnă sobă iar offen cu o scurt înseamnă deschis.
Limba rusă este o limbă vorbită de 164 de milioane de persoane și este folosită în țări precum Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan, Georgia. În perioada comunistă rusa era una dintre limbile predate în școlile din România alături de franceză sau engleză. După Revoluție, predarea limbii ruse a dispărut complet.
O caracteristică a limbi ruse este scrierea în alfabetul chirilic.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide