Este o preconcepție comună faptul că a fi agil înseamnă că ești o persoană focusată pe îndeplinirea rapidă a obiectivelor. Asta îi determină pe traducători să muncească din ce în ce mai mult, de cele mai multe ori sub presiune, fapt care este stresant și o abordare nesustenabilă. A fi îndemânatic în ceea ce faci nu se referă neapărat la viteza cu care execuți un proiect, ci mai degrabă despre schimbările radicale ale credințelor noastre despre cum se muncește, potrivit ysc.com.
– să schimbi structura echipei
– să accelerezi ritmul actual de muncă
– să subliniezi nevoia de a colabora
– face ca membrii echipei să fie proactivi și să rezolve situațiile neprevăzute înainte ca acestea să devină o problemă
– rezolvarea rapidă a problemelor care se ivesc, în urma unui brainstorming eficient
– construiește un mediu ”psihologic sigur” în care oamenii se simt încrezători să-și exprime punctele de vedere
Atât îndemânarea cât și diversitatea și incluziunea au devenit prioritare în strategiile de business, iar elementul de legătură dintre cele trei elemente a fost identificat ca fiind ideile care crează tensiune. La o primă vedere, cele trei elemente par diametral opuse: unul spune ”încearcă să păstrezi valoarea muncii cu cât mai puțin efort și mișcă-te repede”, în tmp ce celălalt spune: ”ia în considerare și perspectivele diferite și ia-ți timp de deliberare”. Cu toate astea, la o examinare mai atentă, e clar că a lucra agil și să fii inclusiv nu sunt numai intercorelate, sunt interdependente. Cu alte cuvinte, poți să fii inclusiv însă nu agil, însă nu poți să lucrezi agil și să fii limitat.
Motivul pentru care nu poți face asta este acela că a fi un lider agil înseamnă a lucra în echipă. Agil înseamnă, în esență, un proces rapid de învățare pentru echipă. Procesul de învățare implică munca în echipă în vederea găsirii de noi soluții la problemele reale și presante ale companiei. Există date concrete care atestă faptul că echipele care se pot ocupa de rezolvarea problemelor complexe și se adaptează rapid la schimbări sunt, în fapt, inclusive. Aceste echipe tind să fie formate din diferite tipologii de persoane. Diferențele nu se rezumă doar la vârstă, gen sau etnie, ci și la tipul de personalitate sau modul de gândire. Membrii acestor echipe își combină punctele de vedere și abilitățile, lucrând împreună pentru găsirea unei rezolvări a problemei, astfel încât afacerea să fie cât mai bine pusă în valoare.
Liderii care își doresc să fie eficienți și agili trebuie să acorde multă atenție dezvoltării relațiilor interpersonale și abilităților de leadership. Dezvoltarea acestora trebuie să aibă ca obiectiv crearea unui lider care să faciliteze atmosfera de incluziune atât la nivelul grupului, cât și la nivel individual. Liderii care au viziune știul să managerieze paradoxul agilitate-incluziune. Își folosesc abilitățile relaționale, încurajează incluziunea și rezolvă problemele complexe cu calmitate.
1. Învață mai multe despre ”agile working”: urmează un curs, vorbește cu un expert. Ajută-ți afacerea să devină mai rapidă prin realizarea unor studii de piață care să te ajute să-ți afli locul în piață
2. Antrenează-te în arta facilităților. Învață cum să jonglezi cu diferitele moduri de gândire ale oamenilor, cum să le combini și să le transformi opiniile în rezultate constructive. Organizează workshop-uri creative sau întâlniri cu echipa.
3. Ajută-ți angajații să lucreze eficient. Cunoaște fiecare membru al echipei și află-i povestea. Dincolo de asta, stabilește un sistem de responsabilizare a fiecărui membru al echipei în parte, desemnează fiecăruia câte un rol și sarcină astfel încât să îi pui în valoare abilitățile.
4. Construiește o rețea internă: conectează colegii cu diverse abilități și variază-le rolul, în funcție de expertiza fiecăruia căutând mai multă creativitate. Crează o comunicare fluidă și deschisă, care să permită tuturor părților să contribuie activ cu ideile lor.
5. Protejează-te de distorsiunile personale: un exemplu în acest sens ar fi să impui o structură în procesul de angajare pentru a te asigura că ai o companie care reflectă diversitate: demografică, cognicită, stilistică, experențială/culturală.
6. Ține sub control nivelul de stres: învață metode practice de rezistență la stres, atât pentru tine cât și pentru oamenii din echipa ta.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide