Temperamentul tău poate influența modul în care privești modul în care oamenii din jurul tău scriu. Nu știu cum ești tu, dar pe mine mă deranjează greșelile gramaticale. S-ar putea să te judec puțin dacă o să le regăsesc în mail-ul tău sau pe paginile tale de socializare.
Dar ce să vezi? Nu sunt singura! Potrivit unui studiu recent, să fii obsedat de gramatică s-ar putea să aibă cu tipul tău de personalitate.
Un studiu condus de lingviști de la Universitatea Michigan arată că persoanele introverte sunt mult mai deranjate de greșelile gramaticale și cele de redactare decât extroverții. Și mai interesant decât atât este faptul că introverții nici nu-și doresc nici măcar să locuiască împreună cu persoanele care fac greșeli.
Lingviștii Julie Boland și Robin Queen sunt realizatorii studiului realizat pe 80 de subiecți americani, de diferite vârste. Participanților la studiu le-au fost arătate niște e-mailuri care se presupuneau a fi niște răspunsuri la un anunț de căutarea unui coleg de cameră. O parte dintre mailuri erau scrise corect, în timp ce o altă parte dintre acestea conțineau greșeli de redactare și greșeli gramaticale. Greșelile gramaticale presupuneau cunoașterea unor reguli de bază, precum când se folosește ”their” și când ”there”. O greșeală de redactare e ceva mai puțin grav, presupunând tastarea greșită a literelor cuvântului, spre exemplu ”teh”, în loc de ”the”.
Participanții la studiu au fost apoi întrebați dacă emițătorul e-mailului este o persoană ”care merită luată în considerare”, ”de încredere” sau ”prietenoasă”. Răspunsurile erau combinate astfel încât să rezulte un scor ”bun coleg de cameră”.
Celor 80 de participanți la studiu le-a fost aplicat și chestionarul Big Five, care urmărește – deschiderea, conștinciozitatea, extroversia, agreabilitatea și neuroscepticismul.
Rezultatul? Introverții au oferit scoruri mai mici persoanelor care au avut greșeli de redactare sau greșeli gramaticale, în comparație cu extroverții.
Potrivit studiului realizat de cei doi lingviști, se pare că introverții sunt mult mai sensibili la schimbări. Variația normelor – precum greșelile de redactare sau gramaticale – cer o extra-procesare, care scade nivelul de excitare nervoasă.
Introverții sunt deja într-o zonă hiper-vigilenți. Aceștia sunt predispuși la supra-solicitare și supra-stimulare, la fel ca în cazul burnout-ului social, cunoscut și sub denumirea de ”mahmureala introvertului”. Astfel, procesarea unei greșeli poate să-i ducă într-o stare de super-vigilență, care să-i pună într-o poziție inconfortabilă.
”Probabil că se întâmplă ceva cu extroverții de sunt mai puțin deranjați de greșeli decât introverții. Extroverții se bucură de variabilitate și de felul în care oamenii se implică în relații. Asta le dă energie. Asta ar putea fi o manifestare indirectă a acestui fenomen”, a explicat Robin Queen, potrivit psychologytoday.com
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide