Miercuri, 20 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei. Evenimentul vizează promovarea limbii franceze pe scena internațională.
Anul acesta, Ziua Internațională a Francofoniei se desfășoară sub sloganul: ”În franceză, vă rog!” Anunțul a fost făcut chiar de organizatorii evenimentului, potrivit AFP.
Sloganul ales pentru ediția din acest an transmite imaginea unei limbi moderne limbi moderne, capabile să denumească toate realitățile lumii de astăzi, în domenii precum digital, economie, științe sau media.
Franceza este a doua cea mai studiată limbă din lume, cu peste 125 de milioane de studenți și 900.000 de profesori, este vorbită de 274 milioane de oameni din întreaga lume. Limba franceză este a cincea cea mai vorbită limbă de pe planetă și, împreună cu engleza, singura vorbită pe toate cele cinci continente.
Termenul ”francofon” se referă la toate statele și guvernele lumii care împărtășesc și susțin limba franceză. El a fost introdus în jurul anului 1880, când geograful francez Onesime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor şi a ţărilor vorbitoare de limbă franceză. De atunci, se foloseşte termenul de francofonie, scris cu ”f” mic, pentru a desemna vorbitorii de limbă franceză, şi cu ”F” mare, pentru a face referire la dispozitivul instituţional care gestioneză relaţiile dintre ţările francofone.
20 martie marchează data la care, în anul 1970, 21 de state şi de guverne au semnat convenţia de înfiinţare a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, organizaţie interguvernamentală fondată pe baza unui numitor comun, respectiv folosirea limbii franceze.
Evenimentele organizate în Săptămâna Francofonă, care se desfășoară în perioada 17-24 martie, au ca obiective:
– promovarea limbii franceze, a culturii și a diversității lingvistice
– promovarea păcii, democrației și drepturilor omului
– susținerea educației, training-ului, instituțiilor de învățământ superior
-sporirea cooperării în vederea sustenabilității dezvoltării
„Să redăm francezei o reală vizibilitate pe scena internaţională, să-i asigurăm o prezenţă mai puternică pe internet, în media şi în viaţa cotidiană”, a declarat într-un comunicat Louise Mushikiwabo, din Rwanda, care a preluat în luna ianuarie conducerea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF).
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide