Deschiderea unui birou într-o țară nouă presupune mai mult decât traducerea materialelor și angajarea unui staff local. Potrivit rapoartelor publicate de Economist Intelligence Unit (EIU), comunicarea inter-culturală joacă un rol extrem de important în succesul comercial.
Participanții la studiu consideră că ”diferențele culturale” (51%) și ”diferitele reguli de la locul de muncă” (49%) sunt cele mai mari amenințări la adresa bunei funcționări a relațiilor trans-frontaliere.
”Neînțelegerile apărute din cauza prezenței diferențelor culturale prezintă cel mai mare obstacol în calea productivității trans-frontaliere”, susține Cynthia Dearin, de la Dearin and Associates.
Cynthia Dearin s-a alăturat numeroșilor experți care oferă servicii de comunicare inter-culturală și servicii de dezvoltare internațională pe întreg globul.
Un alt expert cultural și sociolog olandez, dr. Geert Hofstede, a condus mai multe studii despre impactul diferentelor culturale la locul de muncă și a identificat 5 dimensiuni ale culturii. Studiul său are la bază ani de colectare și analizare a datelor obținute pe un eșantion de peste 100.000 de oameni, din 40 de țări.
”Cultura este adesea o sursă de conflict și diferențele culturale pot duce la rezultate dezastruoase”, a declarat dr. Geert Hofstede, potrivit lexigo.com.
Soluția găsită de sociolog este să încercăm să înțelegem cultura și valorile din locul în care muncim, identificând gradele de importanță ale fiecăreia din cele 5 dimensiuni:
1. Puterea distanței – această dimensiune are în vedere câtă egalitate sau inegalitate există între oamenii ce aparțin diferitelor țări. Un scor ridicat al acestei dimensiuni indică faptul că există mari inegalități atât în ceea ce privește puterea, cât și bogăția. Mai mult decât atât, acest index arată că societatea străină folosește un sistem cast și își păstrează cetățenii mai mult sau mai puțin în locurile potrivite vieții lor. Pe de altă parte, un scor scăzut al acestei dimensiuni indică faptul că societatea nu pune prea mult accent pe diferențele de statut economic și putere, fapt care duce la construirea unei societăți egalitariste.
2. IDV – Individualism – această dimensiune se concentrează asupra gradului de forță al fiecărui individ în parte, cât și al societății ca întreg din punctul de vedere al realizărilor și relațiilor cu cei din jur. Dacă această dimensiune are un grad ridicat, atunci asta indică faptul că societatea valorizează la mamximum importanța individului și drepturilor personale.
3. MAS – Masculinitate – această dimensiune este concentrată pe măsurarea gradului de tradiționalism al societății cu privire la faptul că bărbații sunt cei mai importanți și sunt considerați puterea unei societăți. Un scor ridicat la această dimensiune indică faptul că țara respectivă are un grad de diversitate sexuală ridicat.
4. UAI – Indice de evitare a incertitudinii – această dimensiune indică nivelul de toleranță al societății în raport cu incertitudinea și ambiguitatea. Un scor ridicat arată faptul că țara nu are un nivel ridicat de toleranță.
5. LTO – Orientare pe termen lung – această dimensiune se concentrează asupra faptului dacă societatea își ia angajamente pe termen lung, în mod tradițional și futurist. Un scor ridicat al acestei dimensiuni indica faptul că societatea este una tradiționalistă și construită pe legături etnice extrem de puternice. Afacerile care operează într-un astfel de mediul nu vor reuși să fuzioneze ușor cu societatea atâta timp cât vor fi considerați străini.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide