Efectul feminizării profesiei de interpret de conferință

Efectul feminizării profesiei de interpret de conferință

Dacă în prima parte a articolului despre feminizarea profesiei de interpret de conferință am prezentat rezultatele a două studii realizate de Rachael Ryan și Sarah Hickey , în a doua parte vom vorbi despre impactul pe care-l are asupra industriei dezechilibrul de gen și efectul feminizării profesiei..

Impactul dezechilibrului de gen în industrie

Pe parcursul ambelor studii efectuate de nimdzi.com, alte două teme referitoare la impactul genului în industrie s-au făcut remarcate.

Păstrarea privilegiului bărbațiilor

Prima temă care s-a desprins pe parcursul celor două studii realizate de nimdzi.com a fost ”conservarea privilegiului masculin”. Bărbații care au participat la realizarea studiului au spus că simt că ocupă o poziție mai privilegiată în cadrul profesiei. Percepția generală a fost că recruterii și clienții preferă să lucreze mai degrabă cu bărbați interpreți, lucru ce facilitează intrarea pe piață a bărbaților, care reușesc să ocupe poziții mai înalte.

Al doilea studiu a arătat că aceeași părere o au și femeile.

”Adevăratul dezechilibru în această profesie nu este numărul, ci structura puterilor. Este ceva extrem de greșit în acest tablou”, a mărturisit respondenta nr. 73.

Efectul feminizării profesiei de interpret de conferință

Atât bărbații cât și femeile au subliniat faptul că au scăzut condițiile de muncă și prestigiul profesiei. Participanții la studiu au explicat că în cadrul instituțiilor europene – care reprezintă cel mai mare angajator de interpreți de conferință din lume – zilele freelancerilor sunt trecute, că numărul pozițiilor din cadrul staff-ului au scăzut, iar freelancerii nu mai pot recupera timpul petrecut muncind până târziu în noapte.

Bărbații nu au vrut să condamne femeile pentru deteriorarea condițiilor de muncă din cadrul Parlamentului European: ”din moment ce acolo au ajuns să profeseze mai multe femei decât bărbați ca interpret, ideea care s-a implementat în subconștient a fost că este mai degrabă o opțiune pentru femei și de aceea s-a propagat această imagine și acest prestigiu asupra profesiei”.

Așa cum am subliniat mai sus, proporția genului într-o anumită profesie influențează modul în care aceasta este percepută. Un studiu realizat de International Labor Organization (ILO) arată că profesiile feminine sunt percepute ca fiind necalificată. În urma studiului, s-a arătat că cu cât este mai feminizată o profesie cu atât este văzută ca fiind una calificată – și cu cât o ocupație este percepută ca fiind una puțin calificată, cu atât scad remunerația și prestigiul.

Din același motiv, participanții la studiu au susținut că această tendință a dus la scăderea încrederii și asertivității femeilor și a prejudecăților de gen din partea societății.

Unii dintre participanții la studiu au fost de părere că femeile tind să accepte condiții mai proaste de lucru sau un volum mai mare.

Implicații practice

Studiile arată că acest stereotip de gen are un impact semnificativ asupra celor care și-ar dori să devină interpreți de conferință, la fel ca și progresul în cadrul profesiei. Mai mult decât atât, ar putea exista o legătură între stereotipul de gen, feminizarea profesiei, scăderea prestigiului și înrăutățirea condițiilor de muncă.

Ce înseamnă asta pentru viitorul profesiei de interpret de conferință

Păi, să o luăm astfel – să devii interpret de conferință necesită mult timp și efort. După o mulțime de ani de studii lingvistice și trăitul în diverse țări străine pentru a percepe nuanțele de finețe ale limbii, cât și cele culturale, cei care-și doresc să intre în profesie trebuie să susțină un examen în urma căruia să-și ia diploma de interpret.

Cursurile de interpretariat sunt dificile, având o rată de promovabilitate de 50%. Însă chiar și după toată această pregătire, interpretariatul presupune un proces continuu de învățare, practică continuă, multe ore de muncă și rezistență. Efortul depus poate duce chiar la bournout sau la

Astfel, dacă prestigiul, condițiile de muncă și remunerația vor continua să scadă, trebuie neapărat să ne punem întrebarea: ”Cine ar vrea să mai facă asta, dacă beneficiile nu vor mai merita efortul?”

Recompensele ar trebui să justifice efortul. Însă dacă în această profesie nu mai poate fi vorba despre un echilibru între efortul depus și recompensă, atunci această profesie s-ar putea să redevină ceea ce era înaintea Primului Război Mondial: o activitate neregulată.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română