Atunci când vine vorba despre învățarea limbilor străine, avem tendința de a crede că cel mai ușor le este copiilor. Însă se pare că lucrurile nu stau chiar așa și că există beneficii demne de luat în considerare pentru ca adulții să înceapă să învețe o limbă străină.
”Copiii nu învață o limbă – pentru ei este o achiziție”, susține Carmen Rampersad, directorul unei școli cu predare în limba spaniolă, potrivit bbc.com.
Pentru mulți dintre copiii din această școală limba spaniolă este a treia sau chiar a patra limbă. Limba maternă include croata, araba, coreeana și germana.
Comparând cu această situație efortul depus de un adult pentru a învăța o limbă străină, vom ajunge rapid la concluzia că este mult mai ușor pentru cei mici.
Rezultatele studiilor ne arată o perspectivă mult mai complexă despre relația pe care o avem de-a lungul vieții cu limbile străine, fiind extrem de încurajatoare pentru începătorii întârziați.
Cu alte cuvinte, etapele diferite de dezvoltare ne oferă diferite avantaje asupra învățării limbilor străine. Ca și bebeluși avem o percepție a sunetelor mai dezvoltată. Copiii pot învăța accentul nativ cu o rapiditate uluitoare. Adulții, pe de altă parte, au o atenție mai mare asupra abilităților literare ce le permit să-și îmbogățească permanent vocabularul, chiar și pe cel al limbii native.
În plus, învățarea unei limbi străine este influențată de o mulțime de alți factori dincolo de vârstă, precum: contextul social, metodele de predare, iubirea sau prietenia. Toate astea pot influența numărul limbilor străine pe care le vom învăța de-a lungul vieții, cât și nivelul de învățare.
”Nu este pierdut totul odată cu vârsta”, spune Antonella Sorace, profesor de dezvoltare lingvistică și director al Bilingualism Matters Centre din cadrul Universității Edinburgh.
Sorace oferă ca exemplu ceea ce este cunoscut sub denumirea de ”învățare explicită”, studiind o limbă împreună cu clasa, regulile fiind predate de un profesor: ”Copiii mici stau foarte prost la capitolul învățării explicite din cauza faptului că nu au încă dezvoltat controlul cognitiv, atenția și memoria. Adulții sunt mult mai buni la acest capitol. Asta este ceva ce se îmbunătățește odată cu vârsta”.
În urma unui studiu realizat în Israel, spre exemplu, a rezultat faptul că adulții sunt mai buni la învățarea regulilor gramaticale ale unei limbi străine și aplicarea acestora. Studiul a fost realizat pe trei grupuri separate: copii în vârstă de 8 ani, 12 ani și adulți tineri. Adulții au obținut scoruri mai mari decât ambele grupuri de copii, iar copiii de 12 ani au obținut scoruri mai bune decât cei de 8 ani.
Rezultatul acestui studiu a fost obținut și în urma unui studiu îndelungat realizat pe un grup de aproximativ 2.000 de vorbitori bilingvi catalană – spaniolă care au învățat limba engleză: vorbitorii mai înaintați în vârstă învață mai repede noua limbă decât vorbitorii mai tineri.
Studiul realizat în Israel sugerează faptul că participanții mai maturi au beneficiul abilităților care vin la pachet odată cu trecerea anilor, precum strategii de rezolvare a problemelor. De asemenea, aceștia au o experiență lingvistică mai bună. Cu alte cuvinte, învățăceii mai mari tind să știe mai multe lucruri despre ei înșiși și despre lume, lucruri pe care le pot folosi în procesul de asimilare a noilor informații.
Copiii excelează la învățarea prin ascultarea și imitarea vorbitorilor nativi. Însă acest tip de învățare implică să petreci foarte mult timp în preajma vorbitorilor nativi. În 2016, Bilingualism Matters Centre a realizat un raport intern despre lecțiile de limba irlandeză pentru clasele primare. În urma cercetării, aceștia au descoperit faptul că o oră pe săptămână de învățare nu a însemnat o diferență foarte mare la copiii de 5 ani. Însă adăugarea a doar 30 de minute în plus a prezenței unui vorbitor nativ i-a ajutat pe copiii să învețe elemente ale limbii mandarine care pentru adulți erau grele, precum tonalitatea.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide