Jeff Bezos, fondatorul și directorul executiv al Amazon.com Inc., a vorbit în cadrul conferinței Economic Club of Washington, din Washington.
În întreaga lume sunt 2.604 miliardari și 55,8 % dintre aceștia au reușit să își construiască cariera prin forțe proprii, potrivit studiului realizat de Wealth-X.
Averile miliardarilor care au pornit de la zero și s-au îmbogățit prin forțe proprii au o valoare totală de aproape 5 trilioane de dolari.
30,9 % dintre miliardari au contribuit activ la construirea propriei afaceri, potrivit raportului, în timp ce numai 13,3 % au moștenit imperiile pe care le dețin.
Rezultatele studiului realizat arată că există o ”continuare pe termen lung a trendului gradual de creștere a numărului miliardarilor îmbogățiți pe forțe proprii”. Studiul are la bază date și rapoarte realizate de Wealth-X, din perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. Acest lucru a fost înregistrat în ciuda unei scăderi a piețelor de active și a perspectivelor de creștere globale, despre care rapoartele indică că ”subliniază importanța crescândă a antreprenoriatului în crearea și păstrarea bogăției substanțiale”.
În realitate, aproape toți dintre cei mai bogați miliardari ai lumii au reușit să construiască imperii prin forțe proprii. Așa cum este și cazul fondatorului Amazon, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, care a construit o rețea de peste 155 miliarde de dolari, potrivit Forbes. În aceeași situație se află și co-fondatorul Google, Larry Page (cu o avere de peste 53 miliarde de dolari) și Sergey Brin (cu o avere de peste 52 de miliarde de dolari), al zecelea, respectiv al 11-lea cel mai bogat om din lume, potrivit Forbes.
Cu toate astea, una peste alta, numărul miliardarilor din întreaga lume și al valorii averii colective al acestora a scăzut în 2018 comparativ cu anul anterior, se arată potrivit raportului Wealth-X.
Numărul miliardarilor a scăzut cu 150, de la 2754 anul trecut la 2604, iar valoarea cumulată a averii lor de la 9,2 trilioane de dolari la 8,6 trilioane de dolari. Scăderea a fost pusă pe seama volatilității pieței, a tensiunilor comerciale globare și a încetinirii creșterii economice, spune Wealth-X, potrivit cnbc.com.
Cu toate astea, este de menționat faptul că nici măcar milionarii ”self-made” nu au reușit să aibă succes singuri, fără ajutor și susținere.
Jeff Bezos mărturisește că succesul Amazon nu ar fi fost posibil fără dezvoltarea tehnologică.
”Am fost martor atunci când acest lucru incredibil s-a întâmplat, în urmă cu două decade. Am pus bazele Amazon în garajul meu, în urmă cu 24 de ani – livram pachetele la poștă personal. Astăzi, am peste 600.000 de angajați – plus milioane și milioane de clienți, fiind o companie extrem de mare”, a declarat Bezos la Yale Club, în New York City, în februarue, potrivit Business Insider.
”Cum s-a întâmplat asta într-o perioadă atât de scurtă de timp? S-a întâmplat pentru că nu am avut de făcut schimbări majore. Toate modificările majore de infrastructură fuseseră deja făcute pentru asta. Exista deja o rețea de telecomunicație, care a devenit linia de furnizare a internetului. Exista deja un sistem de plată – plata se făcea cu cardul. Existau deja o rețele de transport – US Postal Service, Royal Mail, and Deutsche Post – în întreaga lume prin intermediul cărora puteam livra pachetele noastre”, a continuat Bezos.
În cadrul aceluiași eveniment, Bezos a vorbit despre succesul înregistrat de CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg, care a avut la bază inovației tehnologice dinainte de înființarea companiei sale: ”Un exemplu și mai puternic în acest sens îl reprezintă Facebook. Aici este vorba despre un puști care a început afacerea la modul propriu în camera de cămin. Mark Zuckerberg a pus bazele companiei în camera sa de cămin, companie evaluată acum la jumătate de trilion de dolari”.
Zuckerberg a devenit rapid faimos, după ce a pus bazele Facebook, la Harvard, în 2004.
Zuckerberg, al cincilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 69 de miliarde de dolari, a vorbit în cadrul unui discurs susținut la Harvard în 2017 că o parte din succesul lui se datorează libertății pe care și-a permis-o prin intermediul evoluției educației.
”Cu toții știm că nu avem succes doar pentru că avem o idee bună sau pentru că muncim din greu. Avem succes și pentru că suntem norocoși. Am avut susținerea familiei mele, care m-a lăsat să cresc și să dedic timp codării. Dacă nu aș fi știut că o să fiu bine și dacă Facebook nu va merge, nu aș fi stat azi aici, în fața voastră. Dacă e să fim sinceri, cu toții știm cât de norocoși am fost”, a declarat Zuckerberg în discursul său.
Warren Buffett, fondatorul Berkshire Hathaway și al patrulea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 85 miliarde de dolari, a vorbit și el despre rolul pe care norocul l-a jucat în obținerea succesului lui.
”Succesul meu a venit dintr-o combinație între a trăi în America, gene norocoase combinat cu interes. Ambii mei copii, cât și eu am câștigat ceea ce se cheamă ”loteria ovariană”. M-am născut în țara potrivită, la momentul potrivit”, i-a spus Buffett lui Christiane Amanpour, în 2010, potrivit cnbc.com.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide