Lizibilitatea reprezintă calitatea unui text de a fi ușor de citit și înțeles. În timp, au fost dezvoltate diverse criterii pe baza cărora poate fi evaluată lizibilitatea, unul dintre acestea fiind viteza de citire.
Odată cu globalizarea, lizibilitatea unui text își face resimțită importanța în toate domeniile. Unul dintre acestea este marketingul digital, unde managerii trebuie să țină cont de lizibilitate.
Lizibilitatea textului îți oferă siguranța că textul tău va ajunge la publicul țintă, ajutându-te să îți targhetezi în mod corect audiența.
O lizibilitate a textului bună înseamnă că textul este accesibil și ușor de înțeles, cititorii vor înțelege propozițiișe ușor. O lizibilitate scăzută înseamnă că textul este greoi de citit și greu de înțeles. Un text își pierde dacă este inaccesibil audienței vizate.
Scorul de lizibilitate este numărul care-ți spune cât de greu/ușor este de citit un anumit text sau o bucată de text. Scorul de lizibilitate reprezintă raportul dintre lungimea frazelor și cuvintele cheie din document. Sub secțiunea de lizibilitate, vei vedea un scor cuprins între 0 și 100 de puncte. Numărul cel mai mare reprezintă cât de ușor este de citit textul tău. În medie, scorul mediu ar trebui să fie de peste 60. Un scor de lizibilitate de 60 înseamnă că documentul tău este ușor de citit de majoritatea oamenilor care au absolvit gimnaziul.
Lizibilitatea textului este importantă indiferent de domeniu. Ea afectează orice domeniu care implică oameni care citesc, de la documente legale și până la comunicarea de zi cu zi.
Pentru marketingul digital, conținutul cu un grad crescut de lizibilitate este extrem de relevant. Conținutul este mai eficient și produce rezultate pozitive atunci când textul este ușor de citit, lizibilitatea poate fi însă subiectivă.
Potrivit The Nielsen Norman Group, internauții citesc aproximativ 20% din textul unei pagini online. Ca și vânzător îți dorești ca vorbele tale să aibă impact asupra consumatorului, iar asta nu se poate întâmpla decât atunci când oamenii înțeleg ceea ce vrei să le comunici în scris. Un text lung și complex te va face să pierzi rapid atenția cititorului.
1. capacitatea de percepție
2. distanța
3. vederea periferică
4. vizibilitatea
5. clipitul
6. rapiditatea cu care citești
7. mișcările ochilor
8. oboseala
Cea mai bună metodă care te ajută să crești scorul de lizibilitate al textelor tale este să renunți la frazele lungi și să înlocuiești cuvintele complexe cu unele mai simple, potrivit grammarly.com. În loc să te focusezi pe ceea ce scrii, ar trebui să oferi o importanță și felului în care livrezi mesajul, asupra cuvintelor și structurii construcției frazei. Cuvintele și frazele complexe nu sunt rele, însă făcând exces de ele fac textul mult mai greoi de citit și cer mai multă concentrare din partea cititorului.
1. Propozițiile simple. Să presupunem că analizatorul tău spune că textul tău este mult prea complicat. Asta înseamnă că trebuie să intervii semnificativ pe text și să scurtezi propozițiile. Dacă ai o frază mai lungă, încearcă să o ”spargi” în două propoziții. O regulă simplă după care să te ghidezi este: ”O idee, o propoziție!”
2. Folosește cuvinte scurte. Cu puțin exercițiu vei fi capabil să înlocuiești cuvintele lungi cu altele mai scurte. Cuvinte ca ”în proximitate” vor fi înlocuite cu ”lângă”.
3. Folosește cuvinte din una-două silabe, dacă poți. Evită folosirea cuvintelor lungi și apelează la ele numai în cazul în care acestea sunt folosite des sau sunt familiare.
4. Folosește paragrafe scurte. Încearcă să nu comprimi prea multă înformație într-un singur loc, formând paragrafe interminabile. Pune punct și ia-o de la capăt, oferindu-i cititorului o pauză. Poți ”sparge” textul cu subtitluri și imagini, făcându-l mai atractiv.
5. Evită formalismul. Jargonul și tonul formal pot face cititul unui text destul de dificil. Încearcă să faci conținutul textului tău să sune natural, scriindu-l așa cum ai vorbi. Fă-ți textul mai mult conversațional decât formal. Dacă nu ai spune asta cu voce tare, atunci nu o scrie!
6. Folosește limbajul cititorilor tăi. Să-ți cunoști audiența este vital pentru a putea livra acesteia o lectură de interes. Dacă scrii pentru audiență generală, asigură-te că folosești cuvinte ușor de înțeles. Stai departe de limbajul tehnic. Oricine vrea să-ți citească textul ar trebui să o poată face. Cunoaște-ți audiența și scrie pentru cei cărora le e destinat textul.
Felul în care este aranjat în pagină textul influențează deasemenea lizibilitatea acestuia.
Fontul cu care textul este scris face diferența. Folosește un font diferit pentru titluri, în contrast cu fontul folosit pentru restul textului.
Culoarea fonturilor este la fel de importantă. Culoarea fonturilor trebuie să fie în contrast cu culoarea paginii.
Calitatea scrierii tale nu ar trebui să fie influențată de scorul de lizibilitate a textului. Atunci când începi un text cu o idee puternică, păstrează nota și pentru restul textului. Oferă însă putere cuvintelor prin a nu le complica, potrivit medium.com. Focusează-te asupra conceptului și nu uita:
– o idee pentru fiecare paragraf
– o idee pentru fiecare frază
– un subtitlu pentru fiecare item din conținut
sursa foto: Pinterest
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide