De ce creierul bebelușilor poate învăța două limbi simultan

De ce creierul bebelușilor poate învăța două limbi simultan

Învățarea unei limbi străine la vârsta adultă nu e deloc un proces facil. Oricine a încercat asta poate spune cât de dificil și confuz poate fi. Atunci când ai 3 ani și crești într-o casă în care se vorbesc două limbi, iar cuvintele în spaniolă sunt intercalate în fraze în engleză, în mod normal ar duce la confundarea celor două limbi.

Studiile au arătat însă că nu e cazul atunci când vine vorba despre bebeluși sau copii de vârste mici.

De fapt, copilăria timpurie este perioada perfectă în care să înveți două limbi străine. Copiii care sunt expuși la două limbi încă de la naștere devin vorbitori nativi ai ambelor limbi, în timp ce adulții se luptă să învețe o a doua limbă și în cazuri rare ajung să reușească să vorbească relativ fluent.

Însă întrebarea rămâne: este confuz pentru bebeluși să învețe două limbi simultan?

De ce bebelușii pot învăța limbi diferite

Studiile au arătat că bebelușii încep să învețe sunetele unei limbi încă dinainte de a se naște. În timp ce se află în burtică, vocea mamei este unul dintre sunetele proeminente pe care bebelușii le aud. După ce se nasc, bebelușii pot nu doar să diferențieze vocea mamei de a celorlalți, ci și limba în care aceasta le vorbește de o alta, evidențiind capacitatea de a distinge între cele două limbi.

Capacitatea de a învăța o limbă străină este influențată de capacitatea de a procesa sunetele. Toate limbile lumbii, comprimate laolaltă, au aproximativ de sunete. Fiecare limbă folosește doar 40 de sunete, ”foneme”, care diferențiază o limbă de alta.

La naștere, creierul bebelușilor poate percepe diferențele dintre toate cele 800 de sunete. Asta înseamnă că bebelușii au capacitatea de a învăța orice limbă la care sunt expuși. Treptat, aceștia vor înțelege ce sunete aud mai des. Cu alte cuvinte, bebelușii devin nativi ai unei limbi. După primul an de viață, copiii crescuți în familii monolingvistice încep să-și piardă abilitatea de a auzi diferențele dintre sunetele limbilor.

Ce s-a aflat în urma studiilor efectuate pe bebeluși de 11 luni

După ce specialiștii au descoperit cum creierul bebelușilor învață una vs. două limbi străine, este important să întelegem ce efecte are aceasta în dezvoltarea limbajului. De exemplu, părinții copiilor bilingvi sunt adesea îngrijorați cu privire la ce e normal sau nu și cum se va deosebi copilul lor față de cei care vorbesc o singură limbă, potrivit theconversation.com.

În urma unui studiu realizat pe bebeluși de 11 luni crescuți în familii monolingvistice (vorbitori doar de engleză) și bebeluși crescuți în familii bilingve (vorbitori de spaniolă și engleză), s-au identificat câteva diferențe între aceștia.

La vârsta de 11 luni, chiar înainte ca bebelușii să înceapă să spună primul cuvânt, s-au identificat aceste aspecte:

1. Bebelușii din familiile bilingve se specializaseră în procesarea sunetelor limbii engleze și nu a sunetelor din limba spaniolă, o limbă nefamiliară lor.

2. bebelușii crescuți în familiile bilingve engleză-spaniolă se specializaseră în procesarea sunetelor ambelor limbi, spaniolă și engleză.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română