De ce vorbesc oamenii atât de multe limbi: peste 7000

De ce vorbesc oamenii atât de multe limbi: peste 7000

Oamenii de pe întreg globul pamântesc vorbesc peste 7000 de limbi diferite. Te-ai gândit vreodată cum s-a ajuns la asta și de ce nu a fost de ajuns una singură sau mâcar câteva?

Oamenii de știință au realizat un studiu și au aflat răspunsul la această întrebare. Un studiu recent realizat de Institutul de Știință a Istoriei Umane Max Planck, pe o insulă de numai de kilometri lungime și 20 de kilometri lățime, a scos la iveală că locuitorii acesteia vorbesc 40 de dialecte diferite. De ce atâtea?

Aceeași întrebare ne-o putem pune și la nivelul întregului glob. Oamenii nu vorbesc o limbă universală, și nici măcar două-trei. În prezent, la nivelul întregului glob se vorbesc peste 7000 de limbi diferite.

Aceste limbi nici măcar nu sunt împrăștiate la întâmplare pe întreaga planetă. De exemplu, cele mai multe limbi sunt în regiunea tropicală față de zonele temperate. În Noua Guinee se vorbesc peste 900 de limbi.

Un alt exemplu sunt cei 250 de mii de locuitori din Insula Vanuatu, care vorbesc 110 limbi diferite. Însă, populația din Bangladesh, care este de 600 de ori mai mare, vorbește numai 41 de limbi.

De ce vorbesc oamenii atât de multe limbi: peste 7000

Întrebarea este una fundamentală atât pentru academicieni, antropologi sau geografi, făcând obiectul a multiple cercetări.

Cercetătorii de la Institutul de Știință a Istoriei Umane Max Planck au examinat variabilele de mediu, societate și orientare geografică pe care le-au corelat cu numărul limbilor vorbite într-o anumită locație. Rezultatele au variat destul de mult de la un studiu la altul, fără a scoate la iveală un model.

În urma studiului, cercetătorii au realizat că în zonele mai restrânse din apropierea Ecuatorului exista o diversitate lingvistică mai mare decât în celelalte.

Latitudinea poate fi corelată cu diversitatea limbii, însă nu este sigur că asta o crează.

Doi dintre membrii echipei de cercetare, ecologiștii Thiago Rangel și Robert Colwell, au dezvoltat un model de simulare tehnică pentru a studia modelul diversității speciilor.
Astfel, ai creat un model de test simplu care ar putea explica modelul de diversitate lingvistică de pe un singur continent, Australia.

Claire Bowern, lingvist la Universitatea Yale, a creat o hartă care reprezintă diversitatea lingvistică a aborigenilor, aproximativ 406. S-a constatat că ăn Australia, în partea de nord și de-a lungul coastei, și oarecum în deșert se vorbesc mai multe limbi. Acest studiu a avut 3 ipoteze:

– oamenii s-au mutat pentru a ocupa locuri care nu erau locuite până atunci
– precipitațiile. În zonele cu precipitații abundente locuiau mai mulți oameni.
– dacă numărul populației este ridicat, atunci aceasta se imparte în două grupuri, fiecare vorbind propria limbă.

La finalul simulării, s-a constatat că exista un număr mai mare de limbi vorbite de-a lungul costei nordice și mai puține limbi în zonele uscate din centrul Australiei. Astfel, se pare că în Australia cantitatea precipitațiilor influențează numărul populației și diversitatea limbilor vorbite, potrivit theconversation.com.

foto: Pinterest

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română