Antreprenoriatul – prețul psihologic pe care trebuie să-l plătești

Antreprenoriatul – prețul psihologic pe care trebuie să-l plătești

Antreprenorii de succes sunt percepuți ca niște eroi în vremurile noastre. Privim cu admirație către Mark Zuckerbergs și Elon Musks, pe care-i idolatrizăm. Însă mulți dintre antreprenori ascund un demon secret: înainte de a cunoaște succesul s-au luptat cu momente în care au fost stăpâniți de anxietate și disperare.

”Eu și soția mea împărțeam o sticlă de vin de $ la cină. Știam că suntem pe marginea prăpastiei. Și ca și cum presiunea asta nu ar fi fost suficientă am aflat și că urma să devenim părinți pentru prima dată. Au urmat multe nopți nedormite, în care m-am holbat la pereți. Mă trezeam la 4:00 a.m cu mintea fugindu-mi aiurea, gândindu-mă la una alta, fără să reușesc să încetez să-mi fac griji. Când se va termina asta?”, mărturisește Bradley Smith, CEO-ul companiei americane Rescue One Financial.

Până de curând, să admiți că ești ”vizitat” de astfel de sentimente era un tabu. În loc să-și arate vulnerabilitatea, oamenii de afaceri adoptau o atitudine de genul: ”prefă-te până când vei reuși”.

”E ca și cum un om ar călări un leu. Oamenii îl privesc și se gândesc: «Tipul ăsta chiar o poate face! E curajos!». În timp ce omul care călărește leul își spune: «Cum dracu’ am ajuns să călăresc un leu și cum scap din asta fără să fiu mâncat?»”, descrie Toby Thomas, CEO al companiei EnSite Solutions – care ocupă locul 188 în top 500 al companiilor – situația antreprenorilor.

Din păcate, nu oricine trece prin astfel de momente dificile reușește să le depășească. În ianuarie, Jody Sherman (47 de ani), fondatorul site-ului de e-commerce Econom s-a sinucis. Moartea lui a șocat comunitatea start-up. Această situație a deschis discuții despre situația și sănătatea mentală a antreprenorilor.

În cazul în care conduci o afacere, probabil toate sentimentele acestea îți sună familiar. Este o poziție stresantă care stârnește serioase turbulențe la nivel emoțional. Pentru cei aflați la început de drum, există un risc crescut de a eșua. Trei din patru start-upuri eșuează, potrivit studiilor efectuate de Shikhar Ghosh de la Harvard Business School.

Noii antreprenori devin mai puțin rezilienți din cauza faptului că ajung să-și neglijeze starea de sănătate. Ajung să mănânce prea mult sau prea puțin. Nu dorm suficient. Nu fac sport.

”Intri în startup mode, unde te împingi să faci mai mult și mai mult, ajungând să abuzezi de corpul tău”, susține psihiatrul Michael A. Freeman, care a studiat starea de sănătate mintală a antreprenorilor.

Asfel, devine mai puțin surprinzător faptul că antreprenorii sunt mai anxioși decât proprii angajați.

Potrivit Gallup-Healthways Well-Being Index, 34% dintre antreprenori (cu 4% mai mult decât angajați) s-au declarat îngrijorați. Și 45% dintre antreprenori au spus că sunt stresați, cu 3% mai mulți decât angajați.

Antreprenoriatul e mai mult decât un job stresant, care împinge fondatorii pe marginea prăpastiei. Potrivit studiilor, mulți dintre antreprenori împărtășesc anumite caracteristici care-i fac și mai vulnerabili: ”Persoanele care sunt energice, motivate și creative au mai multe șanse să devină antreprenori și să aibă diferite stări emoționale”. Aceste dispoziții pot include: depresie, disperare, singurătate, îngrijorare, pierderea motivației sau gânduri suicidale.

Aceleași caracteristici îi pot face pe unii fondatori să cunoască succesul, în timp ce pe alții îi pot consuma, potrivit inc.com.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română