CEO-ul Happy Tour, despre mediul economic din România

CEO-ul Happy Tour, despre mediul economic din România

După ce în prima parte a interviului, Javier García del Valle, CEO-ul Happy Tour, ne-a vorbit despre mutarea în România și adaptarea la viața și cultura de aici, în partea a doua ne vorbește despre mediul antreprenorial din România.

Vă prezentăm în continuare un interviu sincer și o radiografie la zi a mediului de afaceri din România.

6. Ești directorul Happy Tour Group, ce recomandări ai face cititorului nostru spaniol, vis-à-vis de o viitoare călătorie în România?

Javier García del Valle: Primul lucru pe care i l-aș spune e să șteargă orice stereotip sau prejudiciu pe care l-ar putea avea și să vină cu dorința de a descoperi o țară care, așa cum am mai spus, are de toate și, ce e și mai important, încă este autentică. Nu este suprapopulată și acest turism de mase nu a modificat peisajele și locurile sale. Să vină, pentru că așa cum mi s-a întâmplat și mie, imaginea despre România i se va schimba radical.

7. Ce ne poți spune despre mediul antreprenorial din România? Care sunt diferențele și asemănările între cele două țări?

Javier García del Valle: Probabil aceasta este partea cea mai complicată. Mediul antreprenorial este foarte competitiv, ceea ce e foarte bine, dar din păcate, nu toți jucătorii joacă cu aceeași carte sau cu aceleași reguli ale jocului și acest fapt distorsionează complet această competitivitate. Și ceea ce e mai rău e că nu se face nimic pentru a remedia acest lucru. Schimbările administrative și legislative constante îngreunează creșterea, duc la o lipsă de vizibilitate și predictibilitate cu privire la viitor, pe termen mediu. Orice lucru care îngreunează creșterea societăților care sunt motorul economiei și generatoarele de bogăție și locuri de muncă ar trebui gândită de două ori înainte de implementare. În ultimii ani, am asistat la multe schimbări, normative și legislative din motive pur politice și publicitare, fără a ține cont de costuri sau implicațiile generate, iar acum plătim consecințele. Avem nevoie de un climat de liniște și înțelegere pentru a putea genera această bogăție de care țara are nevoie și astfel să reducem fuga talentelor și exilul de care suferă România.

8. La ce ai renunțat pentru a avea succes în carieră?

Javier García del Valle: La multe lucruri, ca mai toți, dar cu siguranță, cel mai rău îmi pare de nenumăratele zile și nopți, de zilele de naștere și serbările în care nu am fost alături de ai mei deoarece eram în călătorie. Timpul nu se întoarce și aceste momente pierdute sunt irecuperabile. Dacă m-aș mai naște odată, nu aș rata nici un moment în care un am fost alături de soția sau copiii mei din motive de serviciu.

9. Care ar fi mesajul tău pentru tinerii antreprenori din România?

Javier García del Valle: Mesajul meu este scurt. România este o țară cu nesfârșite posibilități. Depinde de voi, doar de voi cum profitați de ele. Depinde dacă doriți o creștere sănătoasă și onestă a țării voastre sau din contra doriți să mergeți pe drumul cel mai scurt, depinde de ce tip de cămin doriți să lăsați copiilor voștri, ce tip ce societate, una în care lumea se respectă sau una în care se parchează pe trecerile de pietoni fără a ne gândi că poate veni o persoană în scaun cu rotile sau cu un cărucior de copii și le blocăm trecerea. Una unde se aplică și se respectă legile sau o Românie unde cel care are cei mai mulți prieteni în administrații câștigă. De voi depinde. România, am repetat de multe ori, are de toate, ține de voi să folosiți aceste resurse și inteligență în construcția unei Românii puternice din punct de vedere economic și social și onestă care să fie invidiată de vecini. Stă în mințile voatre. Ce semănați, aceea veți culege……

10. Acum, după 10 ani de ședere în România, cum s-a schimbat opinia ta cu privire la lume, cultura și țară?

Javier García del Valle: România este casa mea, am spus-o mereu: o persoană nu e din locul în care se naște, ci de acolo de unde trăiește. Aici locuiesc, acesta este locul unde lucrez, unde îmi duc viața și unde sunt prietenii mei din ultimii 11 ani.

Bineînțeles că nu îmi uit originile, dar, în prezent, viața mea este aici. Și în acest sens, fiind casa mea, îmi fac griji pentru România și de multe ori mă întristează ceea ce se întâmplă. Pentru mine România are de toate. E o țară cu munți și plaje, cu petrol și gaz, cu minerale. A fost și are puterea de a fi din nou grânarul Europei, ca urmare a diversității sale de culturi, are un folclor și gastronomie variate, istorie și natură, are monumente, castele și biserici fortificate, locuri care sunt patrimoniu UNESCO și are această Deltă a Dunării, care este unică, și rezervă a biosferei și, în plus, are locuitori inteligenți și muncitori, are de toate. Pentru mine este o țară minunată și, cum am mai spus, mă simt ca acasă și sufăr ca și cum ar fi țara mea atunci când văd sau aud unele lucruri.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română