Cod fiscal 2019. Contribuțiile la pensii și sănătate, deductibile?

Cod fiscal 2019. Contribuțiile la pensii și sănătate, deductibile?

În anul 2019, persoanele fizice autorizate (PFA) sunt obligate să achite contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS) numai în cazul în care estimează că depășesc un anumit prag al veniturilor. În ciuda faptului că nu sunt obligate să achite CAS și CASS, PFA-urile pot opta pentru plata acestor contribuții.

Contribuțiile sociale sunt datorate obligatoriu la stat numai în cazul în care PFA-urile estimează că obțin în anul 2019 venituri de peste 24.960 de lei. Mai simplu, dacă obțin lunar venturi cel puțin echivalentul unui salariu minim brut pe economie, al cărui cuantum anul acesta este de 2.080 de lei.

Când se achită contribuția la pensii de către PFA-uri

PFA-urile sunt obligate să achite contribuția la pensii în cazul în care estimează pentru anul 2019 venituri nete a căror valoare cumulată este egală cu cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, adică 24.960 de lei (2.080 X 12 = 24.960).

Baza de calcul pentru stabilirea CAS este reprezentată de venitul ales de persoana autorizată. Aceasta trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară. Cota de CAS aplicabilă este de 25%.

Spre exemplu, în cazul în care luăm în calcul suma de 2.080 de lei/lună, vom constata că PFA-urile au de achitat pentru acest venit (obligatoriu sau opțional, după caz) CAS de 520 de lei/lună. Suma totală pe întregul an va fi de 6.240 de lei.

Când sunt scutite PFA-urile de la plata CAS

PFA-urile sunt scutite de plata CAS în cazul în care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale și n-au obligația asigurării în sistemul public de pensii. De asemenea, pensionarii care obțin venituri ca PFA sunt scutiți de plata CAS.

Când se achită contribuția la sănătate de către PFA-uri

Ca și în cazul plății contribuției la sănătate, PFA-urile trebuie să achite contribuția la sănătate numai în cazul în care estimează că vor depăși plafonul anual de 24.960 de lei. Calcularea plafonului se face prin cumularea venitului net/brut sau a normei de venit provenite din activități independente.

Dacă pentru calcularea CAS se poate alege orice venit, plecând de la nivelul salariului minim brut pe țară în sus, la CASS baza de calcul este doar nivelul salariului minim brut pe țară. Cota de CASS valabilă în acest an este de 10%.

În situația în care nu estimează depășirea plafonului anual, PFA-urile nu datorează CASS la stat, dar pot opta pentru plata acestei contribuții. În cazul acesta, suma plătită opțional la CASS variază astfel:

  • dacă declarația unică se depune după data de 15 martie 2019, se datorează CASS folosindu-se o bază de calcul echivalentă cu valoarea salariului minim brut pe țară, înmulțită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declarației unice (15 martie 2020), inclusiv luna în care se depune declarația.

În concluzie, costul total în anul fiscal 2019 al unei persoane fizice autorizate cu CAS și CASS se ridică, în principiu, la un cuantum orientativ de 8.736 de lei, adică 728 de lei/lună.

În cazul în care PFA-urile sunt angajatori, atunci acestea datorează pentru salariații proprii și contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%. Totodată, PFA-urile trebuie să calculeze, rețină și achite la stat și CAS și CASS datorate de salariații proprii.

De reținut! Important: în situația în care PFA-urile au estimat un venit mai mare decât baza minimă de calcul, însă realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii brute pe țară, iar în anul precedent nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, atunci acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația unică până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.

  • MARE ATENȚIE!!! Începând cu anul fiscal 2018, contribuția obligatorie CASS nu mai este deductibilă la calculul venitului net.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română