Cum e viața de traducător în vreme de pandemie?

Cum e viața de traducător în vreme de pandemie?

Funcția de bază a traducerilor este, fără îndoială, comunicarea. Folosită ca o punte de legătură, comunicarea, a determinat ca utilitatea acestui domeniu să crească dincolo de imaginație. Nevoia de informare cu privire la informațiile ce au circulat și încă mai circulă, la nivel mondial, referitor la tot ce este legat de pandemie sau COVID – 19 a determinat lumea întreagă să prioritizeze domeniul traducerilor.

Traducerile referitoare la COVID-19 implică cooperarea între multiple domenii, făcându-le necesare atât în presă sau orice alt domeniu în care era nevoie de informații despre virusul care a dat lumea întreagă peste cap.

Spre exemplu, traducătorii chinezi au cooperat cu profesioniștii specializați în COVID-19 , traducând nenumărate articole despre pandemia în numeroase limbi, în cel mai scurt timp posibil. Odată materialele traduse, au fost publicate, astfel încât întreaga lume să dispună de informații cât mai repede cu putință.

Traducerile au jucat un rol important în comunicarea nevoilor si solicitarea de sprijin medical în afara granițelor. Un fenomen extrem de important de semnalat a fost implicarea traducatorilor amatori și a voluntarilor în proiecte de acest tip. O parte dintre persoanele ce și-au oferit suportul pentru realizarea traducerilor erau studenți ce urmau să devină traducători; alții lucrau în domeniul medical sau erau doar vorbitori nativi de chineză. Din cauza volumului mare de informații ce era nevoie sa fie comunicat la scară largă, s-a apelat chiar și la serviciile persoanelor ce doar locuiau în China, dar cunoșteau limba sursă și puteau comunica într-o anumită limbă tinta.

Un bun exemplu în acest sens a fost un grup de traducători numit China–Iran Anti-COVID-19 Mutual Assistance Group. Grupul era format din persoane ce locuiau in tari si regiuni diferite, precum China, Iran si Germania. Membrii grupului au tradus o serie de ghiduri anti-epidemie in limba persana si au depus un efort foarte mare pentru a stabili comunicarea personalului medical din China cu cel din Iran. După ce au realizat un ghid cu întrebările medicilor iranieni, traducătorii l-au tradus din limba persană în limba chineză. Apoi au așteptat răspunsul medicilor chinezi pentru a-l traduce în persană și a oferi răspunsurile doctorilor din Iran.

Datorită eforturilor și a muncii depuse de traducătorii acestui grup, materialele traduse de aceștia au crescut nivelul de conștientizare al metodelor de prevenție a COVID-19 și a oferit referințe medicale extrem de valoroase medicilor iranieni.

Traducerile au jucat un rol deosebit de important în criza legată de comunicare și au facilitat cooperarea între voluntarii din grupurile de suport.

Ce impact a avut pandemia asupra traducatorilor din restul lumii?

Pentru traducători să lucreze de acasă nu este nimic neobișnuit. Aceștia sunt familiarizați cu comunicarea online. Să comunice cu agențiile, companiile și restul clienților prin intermediul mijloacelor online face parte din rutina oricărui traducător actual. De aceea, acestora le-a fost mai ușor să se adapteze la noul mod de comunicare și de lucru, în comparație cu profesioniștii din alte domenii în care activitatea avea la bază interacțiunea față în față.

Nu putem însă să negăm și să neglijăm faptul că au fost și persoane afectate de noile condiții de muncă, așa cum este cazul traducătorilor mai în varstă, pentru care, folosirea platformelor de tipul Zoom sau Microsoft Teams a fost, într-adevăr, greoaie.

Totodată, cei mai afectați de pandemie au fost, într-adevăr, interpreții. Pandemia a dus la închiderea multor business-uri, iar evenimentele, conferințele sau convențiile au fost anulate sau amânate, așa că interpreții au fost puși pe Off.

Din fericire, nu a durat foarte mult si au reușit să se organizeze și să-și desfășoare activitatea în condiții optime, prin intermediul platformelor de tipul Zoom. De asemenea, faptul că reușesc să ofere servicii de interpretariat la notariat, le oferă alternative și posibilitatea de a-și desfășura activitatea.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română