Cum îți poate influența limba pe care o vorbești modul în care percepi realitatea

Cum îți poate influența limba pe care o vorbești modul în care percepi realitatea

Diferențele subtile dintre limbile de pe întreg globul pământesc pot influența modul în care trăim și percepem realitatea.

Te-ai gândit vreodată că limba pe care o vorbești te face să vezi lucrurile din jurul tău altfel decât pe o persoană care vorbește o altă limbă? Că diferitele forme ale unei limbi pot determina gânduri și schimbări în modul în care gândești?

Lingviștii susțin că gramatica, cuvintele și metaforele conduc la formarea unei percepții. Factori precum cultura, tradițiile și obiceiurile, interesele, temele de discuție, toate acestea ne ajută să ne conturăm modul de a gândi, de a ne exprima sau felul în care ne amintim lucruri.

Iată câteva exemple de cum îți poate influența limba modul în care vezi lumea:

1. În limba rusă există cuvinte pentru fiecare nuanță de albastru. Să ai un cuvânt pentru albastru luminos și un alt cuvânt pentru albastru întunecat induce rușilor ideea că este vorba despre două culori total diferite. Betty Birner, profesor de lingvistică și științe cognitive la Universitatea Northern Illinois, spune că asta e ca și cum ai compara roșul cu rozul în limba engleză, care sunt considerate a fi două culori total diferite, în ciuda faptului că rozul este de fapt o nuanță mai deschisă de roșu.

2. Numeroase studii au arătat faptul că vorbitorii de limbi în care există categorii de gen au tendința să introducă itemii fără gen în aceste categorii.

3. diferențele interlingvistice pot influența modul în care oamenii pot interpreta evenimente de zi cu zi. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Standford a arătat că vrobitorii de limbă spaniolă și vorbitorii de japoneză nu-și amintesc cine este vinovat de producerea unui accident la fel de mult ca vorbitorii de limbă engleză.

Numeroase studii au arătat că învățarea unei noi limbi poate schimba felul în care se realizează conexiuni între informațiile, creând perspective noi în cazul rezolvării de probleme, potrivit fastcompany.com.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română