Elizabeth Gilbert, autoarea cărții ”Eat, Pray, Love”: ”Nu trebuie să-ți iubești job-ul!”

Elizabeth Gilbert, autoarea cărții ”Eat, Pray, Love”: ”Nu trebuie să-ți iubești job-ul!”

Elizabeth Gilbert, autoarea best-seller-ului ”Eat, Pray, Love”, a vorbit în cadrul unui interviu despre succesul în carieră, hobby-uri și alegerea unui job. Scriitoarea a început prin a vorbi despre propriile experiențe și a face o disctincție clară între cele trei: carieră, job și hobby.

Jessi Hempel a realizat un interviu cu Elizabeth Gilbert, autoarea best-seller-ului ”Eat, Pray, Love”, în cadrul căruia au discutat despre cât de mult trebuie să-ți placă ceea ce faci și felul în care-ți alegi jobul sau cariera.

Dacă Steve Jobs spunea: ”Trebuie să afli ce iubești. Și atunci asta trebuie să muncești. Munca o să-ți ocupe o mare parte din viață și singurul mod în care vei fi satisfăcut este dacă tu crezi că este o muncă grozavă. Iar singurul mod de a face lucruri grozave este să faci ceea ce iubești”, Elizabeth Gilbert nu e de aceeași părere.

”Cred că există patru tipuri de entități diferite care se amestecă în mintea noastră, asta fiind o parte a problemei celor care rămân blocați și traumatizați de ideea de a avea o carieră. Prin urmare, există: hobby, job, carieră și vocație, toate fiind diferite. Un hobby este ceva ce faci pentru că te amuză și-ți place fără să aștepți nimic în schimb. O faci pur și simplu pentru că îți place și-ți umple zilele și nopțile. Nu trebuie să fie o carieră, poate rămâne doar un hobby. Un job e ceva ce faci pentru că toată lumea face. Un job nu-ți aduce împlinire la nivel emoțional pentru că poți avea un job și o viață dincolo de job. Așadar, ai un job cu ajutorul căruia să-ți poți plăti facturile și ai viața ta dincolo de job, în care te poți bucura de hobby-urile tale. O carieră este un job în care te implici profund. Asta e diferența dintre carieră și job. Dacă tu crezi că ai o carieră, dar urăști ceea ce faci, te plictisești de moarte, atunci renunță la job sau schimbă-l și dezvoltă-ți o carieră în domeniul care te pasionează. E OK să ai și doar un job. Nu toată lumea ajunge să dezvolte o carieră pentru că ai toată viața dincolo de asta. Și în timp ce restul sunt în vacanță, care pentru tine e ceva înspăimântător, atunci ăsta este centrul universului tău și nimeni nu ți-l va putea lua niciodată”, spune Elizabeth Gilbert, autoarea best-seller-ului ”Eat, Pray, Love”.

Gilbert susține că nu s-a gândit niciodată să-și construiască o carieră, ci a vrut doar să-și urmărească vocația: ”Am fost barman, chelneriță, am avut o mulțime de joburi, cu ajutorul cărora să-mi pot plăti facturile și să nu depind de nimeni. Astfel, am putut avea un job și apoi să mă ocup de ceea ce mă pasiona. Mi-am iubit vocația dinainte să auziți de mine. Mi-am iubit vocația chiar și atunci când primeam numai scrisori de respingere. Și mi-am iubit vocația când am cunoscut faima cu ”Eat, Pray, Love”. Vocația e a mea și cariera poate veni și pleca. Deci, cariera mea de scriitor e diferită de vocația mea de scriitor. Cariera mea depinde în totalitate de voi, voi cei care cumpărați cărțile mele, care mă urmăriți pe social media, dar voi îmi puteți lua cariera. Însă niciodată nu-mi veți putea lua vocația. Mereu voi fi scriitor! Indiferent cu cât mă veți plăti pentru asta sau nu. Pot să-mi iau un job. Așa am reușit”.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română