Folosirea formelor de feminin pentru funcții și profesii, aprobată de Academia Franceză

Folosirea formelor de feminin pentru funcții și profesii, aprobată de Academia Franceză

Academia Franceză, cea mai înaltă autoritate în domeniul lingvistic din Franța, a aprobat folosirea formelor de feminin pentru denumirea funcțiilor și profesiilor, potrivit theguardian.com.

Academia Franceză a precizat că, în ciudat unor dificultăți lingvistice în unele cazuri, ”nu există niciun obstacol de principiu pentru feminizarea domeniilor și meseriilor”.

În limba franceză, toate substantivele au atât forme de masculin, cât și forme de feminin. O mare parte dintre feminiști consideră că atunci când se face referire la o femeie ar trebui folosită forma de feminin, chiar dacă în mod tradițional nu există o astfel de formă.

Astfel, în curând femeile cercetăori, autori și pompieri din Franța vor putea fi numite cercetătoare, actrițe și pompierițe. Același procedeu este valabil și pentru persoana care deține funcția de prefect, reprezentantul guvernului în fiecare dintre cele 101 de departamente franceze, va fi numită ”Monsieur le Prefect” – dacă e bărbat și ”Madame la Prefect” – dacă este femeie.

Practica aceasta a devenit mult mai răspândită în ultimii ani, în ciuda faptului că Academia Franceză a precizat că au fost folosite versiuni feminine ale unor substantive cu forme masculine cum ar fi ”inventator”, ”chirurg” sau ”căpitan”, încă din Evul Mediu.

Măsura a fost contestată de câțiva conservatori și, așa cum a remarcat Academia, nu toate femeile care ocupă funcții înalte doresc să li se adreseze cu versiunea feminină a titlului. În astfe de circumstanțe, nu există motive pentru a nu le fi respectate dorințele individuale.

Immortals, cei 36 de membri ai Academiei, spun că nu văd niciun obstacol pentru efectuarea schimbărilor și că sunt fericiți să vadă că ”dezvoltarea limbii recunoaște locul femeii în societatea de azi”.

Multe din denumirile joburilor din Franța sunt masculine, cu câteva excepții de la regulă, precum: infirmieră sau asistentă.

”Academia a arătat o mare deschidere. A arătat că înțeleg nevoia femeilor în ceea ce privește definirea joburilor lor. Nu vor tolera ca feminismul să fie înterzis”, a declarat Dominique Bona pentru theguardian.com.

Multe dintre denumiri pot fi trecute ușor la forma de feminin, prin adăugarea unui ”e” mut. Altele sunt însă mai problematice, spre exemplu adăugând ”e” la ”médecin” (doctor) riști confuzia cu médecine (domeniu medical).

sursă foto: Pinterest

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română