Greșelile de redactare: cel mai mare dușman al traducerilor. Cum le poți evita?

Greșelile de redactare: cel mai mare dușman al traducerilor. Cum le poți evita?


Greșelile de redactare sau lipsa lor pot face diferența dintre un client fericit și un client furios. Acestea sunt, pe scurt, cel mai mare dușman al tău. Să vezi greșelile de redactare din textul unei alte persoane este extrem de ușor, însă să-ți vezi propriile greșeli în lucrarea ta se dovedește a fi chiar dificil. De cele mai multe ori, este foarte util să poți da textul altcuiva pentru a-l citi și a îți oferi o imagine de ansamblu, potrivit foodfortranslators.com.

Din cauza termenelor de predare, se întâmplă să nu ai timp să dai textul la verificare, așa că ne-am gândit să-ți oferim câteva strategii care să te ajute să scapi de greșelile de redactare,

Strategii pentru evitarea greșelilor de redactare:

  1. Lasă textul deoparte pentru 24 de ore. Atunci când scrii ceva, de obicei mintea ta se familiarizează atât de tare cu textul încât procesul de citire a textului devine un automatism, trecând cu vederea orice greșeală de exprimare/redactare. Una dintre strategiile care ar putea să te ajute să vezi mai clar textul ar fi să faci o pauză de 24 de ore, dacă e posibil peste noapte, și apoi, a doua zi, cu mintea proaspătă, să mai arunci o privire peste el.
  2. Printează textul. Aceasta este varianta preferata a majorității. Însă trebuie să recunoaștem că printarea textului poate fi costisitoare și necesită timp.
  3. Citește textul într-un font diferit de cel în care l-ai redactat. Această strategie poate părea că nu funcționează, dar dimpotrivă. S-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente metode și mai ușor de implementat dintre toate cele din această listă. Schimbarea fontului te poate ajuta să ai o perspectivă nouă asupra textului și să vezi greșelile mult mai repede și mai ușor. Plus că, schimbarea fontului rearanjează textul în pagină, ajutându-te să vezi greșelile care s-ar putea strecura pe la marginile rândurilor.
  4. Citește-l într-un procesor word diferit. Mutarea textului din Word în Notepad, Pages sau Open Office, de exemplu, funcționează la fel ca schimbarea fontului, oferindu-ți o altă perspectivă asupra textului.
  5. Citește textul pe tabletă, pe telefon sau pe laptop – este varianta mai simplă și mai puțin costisitoare a printatului. Îți oferă o perspectivă a textului cu care nu ești familiarizat, plus că o poți face oriunde: stând într-un fotoliu, pe canapea sau chiar în pat. Singura problemă va fi că atunci când vei vrea să corectezi greșelile nu îți va fi ușor să o faci de pe telefon sau tabletă.
  6. Poți folosi orice combinație dintre trucurile prezentate mai sus.

Obiectivul este clar: să identifici cât mai multe greșeli de redactare posibil (de preferat ar fi pe toate). Tehnica pe care o preferi nu contează la fel de mult precum rezultatul, așa că dacă identifici o metodă care la tine nu funcționează, poți încerca o alta, sau le poți combina. Folosește varianta care e cea mai potrivită stilului tău.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română