Javier García del Valle, omul din spatele Happy Tour și adaptarea la România

Javier García del Valle, omul din spatele Happy Tour și adaptarea la România

Javier García del Valle, CEO-ul agenției de turism Happy Tour, a venit în România în anul 2008. A mărturisit într-un interviu acordat exclusiv iTRAD că atunci când i s-a propus să vină în România, ca CEO al fondului de investiții Ged Capital, știa foarte puține lucruri despre această țară.

S-a documentat și, încet-încet, a reușit să-și formeze o părere despre locul în care avea să se mute.

Cine este Javier García del Valle, CEO-ul Happy Tour, și cum a reușit el să se adapteze la viața din România, descoperiți în prima parte a unui interviu exclusiv acordat iTRAD.

1. Cine este Javier García del Valle și cum a ajuns să locuiască în România?

Javier García del Valle: Javier (Javi pentru prieteni) s-a născut în Málaga și de mic copil, prin prisma profesiei tatălui său, a avut această pasiune pentru călătorii, o pasiune pentru diversitatea oferită de lume, pentru a ne da seama că “acolo afară” există mult mai multe lucruri și pentru a prețui ceea ce avem, pentru a ne da seama, în ultimă instanță, că locuim într-un „sat global” și că toți suntem locuitorii acelui „sat global” și, prin urmare, trebuie să-l cunoaștem. Am vizitat până acum 71 (în iulie vor fi 72) de țări și de la toate am învățat și m-au ajutat să fiu persoana care sunt astăzi. Călătoriile au fost și sunt pasiunea mea, viața mea.  M-am dedicat acestei pasiuni atât la nivel profesional cât și personal în timpul liber. Obișnuiesc să spun „fac ceea ce-mi place și, mai mult decât atât, sunt plătit pentru acest lucru”. Javier este de asemenea o persoană deschisă, curioasă, sensibilă, coerentă, exigentă, în căutare de noi experiențe, avidă să învețe și să cunoască persoane și lucruri noi, un bun prieten care pune familia pe primul loc.

2. Ce știai despre România înainte de a lua decizia de la locui în această țară?

Javier García del Valle: Sincer, nu prea multe. Când, în anul 2008, fondul de investiții GED Capital, mi-a propus să vin în România, imaginea pe care o aveam despre această țară, nu era una dintre cele mai bune. După cum bine știm, în Spania, sunt peste 1 milion de români (declarați) și, ca în toate comunitățile, sunt oameni foarte buni și oameni foarte răi. Din păcate, de fiecare dată când auzeam vorbindu-se despre România sau despre români era la știri, care anunțau că o persoană din această țară a comis o infracțiune în Spania și că a fost prinsă sau extrădată. De asta spun că, în principiu, imaginea pe care o aveam nu era dintre cele mai bune și la aceasta mai adaugi și faptul că văzusem la televizor, cu ani înainte, imaginile cu revoluția din România și execuția lui Ceaușescu, prin urmare, aveam rezervele mele. În același timp, ca urmare a numărului mare de români rezidenți în Spania și a caracterului meu, am început să cunosc persoane din această țară, persoane care locuiau și munceau în orașul meu și care vorbeau atât de bine spaniola (eu am crezut că sunt spanioli) încât nu mi-a trecut prin minte să-i întreb de unde erau. Știind că urma să mă duc în România, prietenii mei au început să mi-i prezinte și am avut ocazia să vorbesc cu mai mulți dintre ei, ceea ce mi-a dat șansa să cunosc „cealaltă față a adevărului”: oameni muncitori, amabili, foarte inteligenți. Și, de asemenea, am început să mă informez, să fac căutări și să-mi fac o imagine adevarată cu privire la această țară minunată, astfel m-am decis să accept oferta și să vin aici.

3. Cum ai reușit să te adaptezi vieții din România? Ai reușit să înveți româna? Ai întâmpinat dificultăți din punct de vedere cultural?

Javier García del Valle: Pentru un spaniol adaptarea la România este, în principiu, sau ar trebui să fie destul de simplă. Suntem latini (cu mai multe sau mai puține influențe), limbile, chiar dacă sunt diferite, sunt similare, ne place mâncarea, iar gastronomia noastră este bogată și variată, ne place muzica și dansul, cu petreceri și folclor (chiar dacă nouă ne place muzica cu volumul puțin mai redus, în special în restaurante), suntem deschiși….Nu, nu a fost dificilă adaptarea la viața românească. Fără îndoială, există multe diferențe față de țara mea, dar nu doar față de țara mea ci de orice altă țară, pentru că orice țară e diferită. Încă sunt lucruri cu care nu m-am obișnuit după 11 ani, cum ar fi, de exemplu, traficul, modul de a conduce, parca, etc. Dar, da, mă simt integrat în totalitate în această comunitate. Revenind la limbă, la sfârșitul unor luni de ședere reușeam să înțeleg destul de mult și, cu timpul, practic tot, dar când trebuie să vorbesc lucrurile se schimbă. În prezent, mă descurc destul de bine, dar fac multe greșeli gramaticale. Nu am luat niciodată lecții de română, am fost autodidact, cu avantajele și dezavantajele pe care le presupune acest lucru. În ceea ce privește capacitatea oamenilor din această țară de a vorbi limbi străini, este admirabilă. Atunci când mă duc la un restaurant sau magazin și vreau să vorbesc în română, angajații îmi răspund într-o engleză, franceză sau spaniolă perfectă.

4. În relația cu angajații, ce limbă folosești pentru comunicare?

Javier García del Valle: Ca o bună agenție de turism, se vorbesc mai multe limbi. Sunt persoane cu care vorbesc și îmi răspund în italiană, altele în engleză, spaniolă sau franceză….. Depinde de fiecare, dar în general limba oficială este engleza și încercăm să folosim româna din ce în ce mai mult.

5. Faptul că nu vorbești limba ta maternă are vreo influență asupra modului în care relaționezi cu ei?

Javier García del Valle: Nu, deloc. Fără îndoială, daca aș putea vorbi o română perfectă, mi-ar fi mult mai ușoară comunicarea, dar, cum am spus mai devreme, capacitatea poliglotă a românului face ca, într-un fel sau altul, dacă dorim să comunicăm, o facem. Poate, dacă aș vorbi româna, aș putea interveni mai mult în viața socială sau politică a acestei țări (să înțeleg mai în detaliu știrile sau situațiile care apar în presă sau la televizor și care, probabil, îmi scapă). Să citesc un document complet în română îmi ia mult timp și am nevoie de dicționar lângă mine. Asta nu mă ajută, dar în relațiile personale, nu am nici o problema.

Cum a reușit antreprenorul Javier García del Valle sa se adapteze la mediul economic din țara noastră si care sunt sfaturile sale pentru tinerii antreprenori din România, descoperiți în partea a II-a a interviului nostru.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română