Tipurile de interpretariat. În ce domenii te poți specializa

Tipurile de interpretariat. În ce domenii te poți specializa

 

Interpretariatul poate fi întâlnit în orice context în care două părți au nevoie să comunice. De la situațiile rutiniere la cele individuale sau oficiale, interpreții reprezintă o punte de legătură puternică și productivă în diverse situații.

1. Interpretariatul comunitar – ”Interpretariatul bidirecțional are loc în situații în care e nevoie de stabilirea unei comunicări între vorbitori de diferite limbi, în vederea accesului la serviciile sociale”, potrivit thecommunityinterpreter.com.

Cu alte cuvinte, interpretariatul comunitar este o specializare a interpretariatului, care facilitează accesul la serviciile sociale pentru indivizii care nu vorbesc limba în care își desfășoară activitatea serviciile.

Interpretariatul comunitar cuprinde sub ”umbrela” sa: interpretariatul medical (sistemul de sănătate), interpretariatul educațional, interpretariatul serviciilor sociale.

2. Interpretariatul medical (cunoscut și ca interpretariat în sistemul de sănptate) implică a face interpretariat pentru pacienți sau pentru familiile acestora. Cu alte cuvinte, această specializare facilitează accesul la sistemul de sînătate. Interpreții medicali pot fi chiar membri bilingvi ai echipei (ex. doctori, asistente, recepționist, etc) sau interpreți angajați.

3. Interpreții educaționați sunt implicați în traducerile pentru elevi, familiile acestora și furnizorii de servicii educaționale (profesori, administratori, consilieri școlari, etc). Aceștia pot lucra pentru:

– școlile primare publice sau private
– programele educaționale before- și after-school, cât și evenimente
– comunitățile colegiilor și universităților.

4. Interpretariatul serviciilor sociale înseamnă a face interpretariat pentru particulari și membrii familiilor acestora, cât și pentru furnizorii de servicii sociale. Interpreții care se specializează în acest domeniu pot lucra în:

– serviciile de reinstalare a refugiaților
– locuințe publice
– agenții ce au ca specializare violența domestică și abuzurile sexuale
– programe de training
– servicii de transport
-librării
-evenimente multiculturale și festivaluri

5. Interpretariatul religios se realizează pentru membri și organizațiile religioase. El poate fi regăsit în:
– biserici
– sinagogi
– moschei
– temple

6. Interpretariatul legal se realizează pentru tot ce are legătură cu procesele sau procedeele legale, include dar nu se rezumă la reprezentarea client-avocat, persecutor-victimă/martorii audiați și comunicarea autorităților legale.

Interpretariatul legal este adesea confundat cu interpretariatul din justiție, care are loc strict în sălile de judecată. Interpretariatul legal cuprinde și interpretariatul realizat în sălile de judecată, însă acoperă orice sferă legală și orice situație ce poate avea ramificații legale. Interpretariatul legal este o zonă ”gri” care cuprinde atât domeniul legal cât și cel comunitar. Interpretariatul legal poate fi realizat în:
-secțiile de poliție
– pușcării și centre de detenție
– birouri de imigrări
– birouri ale drepturilor omului
– birouri de mediere
– birouri avocatură

7. Interpretariatul în cadrul conferințelor – este realizat pentru vorbitor și publicul care asistă la conferință sau la evenimentele private ale agențiilor guvernamentale. Două dintre cele mai frecvente locuri în care se organizează conferințe de interpretariat sunt Statele Unite și Uniunea Europeană.

8. Interpretariatul business – implică realizarea interpretariatului pentru două sau mai multe părți în cadrul unei întâlniri de afaceri, precum:
– ședințele consiliului
– întâlnirile anuale
– negocieri
– vizitelor în cadrul companiei
– construcția site-urilor

9. Alte specializări în domeniul interpretariatului:
– interpretariat de presă
– turism interpretariat
– interpretariat militar

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide

0740 398 970
Română